Menu

Игра с карти – Свара

 

Swara (наричана още svarka) е игра на карти с хазартен характер, която се играе с 32 карти от стандартно тесте. Картите, необходими за игра са същите като за бридж белот – от седем до асо. Минималният брой играчи е двама, а максималният е девет. Играта е изключително популярна в България и се играе от поколения.

При свара всяка карта в тестето за игра има определена числена стойност, според която се изчисляват крайните точки.

Асото носи единадесет точки; поп, дама, вале и десет – по десет точки; деветката носи съответно девет точки, осмицата – осем точки и седморката – седем точки.

В играта на свара има и специална карта – това е седмицата на съня (наричана йончо, чечак или шпока). Самостоятелно или в комбинация с другите карти, тя има ролята на жокер и носи стойност единадесет точки.

Самата игра е много лесна за игра.

Тестето свара (от 32 карти) се разбърква добре и на всеки играч се раздават три карти с лицето надолу. Интересното е, че картите на всеки играч не се раздават наведнъж, а по една на всеки по посока на часовниковата стрелка и така нататък, докато всички играчи имат по три карти.

Резултатът на всеки играч се изчислява въз основа на техните карти. Целта на играта е проста – всеки играч да събере възможно най-силната ръка и съответно най-много точки (общата сума от трите карти). Ключът към играта е, че на играча се раздава силна ръка, но уменията за блъфиране също са много важни.

Играта обаче има хазартен характер и залозите се правят съответно. Независимо дали става въпрос за чипове, пари или друго, ако играчът няма умението да блъфира добре, както при покера и другите хазартни игри с карти, шансовете му за печалба са по-малки и зависят изцяло от ръката, която има.

Swara е проста и лесна игра, но в същото време много интересна и динамична – затова хората от различни поколения – от тийнейджъри до възрастни и възрастни хора я харесват и предпочитат да я играят.

×