Menu

Сантасе – история и правила

Съдържание [Отворете]

История

Една от първите игри с карти се казва Santaceto, понякога известна като шестдесет и шест (66). Произходът на играта може да се проследи назад до Германия от 17-ти век. Това е и единствената игра, в която можете да прегледате печелившите си карти, след като вече сте ги прибрали.

Santase се играе с 24 карти, точно половината от които трябва да са следните: 9, 10, J, Q, K и A. Стойностите на картите са както следва: 9 = 0, J = 2, Q = 3 , K = 4, A = 10 и 10 = 10. По време на играта ще има възможности да спечелите бонус точки, като слушате съобщения. Комбинациите от Дама и Поп (Q&K) от една и съща боя имат стойности 20 за повечето бои и 40 за коза само когато правите съобщение. Както при другите игри с карти, целта е да съберете 66 точки възможно най-бързо, за да спечелите ръката. В резултат на това ще имате шанс за голямата награда само след няколко рунда на игра.

Правила

Деветки, десетки, валета, дами, попове и валета са наличните карти. Към всяка карта има фиксирана стойност на точки. В този случай резултат 9 е безполезен. Отбележете 10 и вземете 10 Две точки се присъждат от Джак. 3 за кралицата 4 точки при поп Асака отбелязва 11.

Човекът, който раздава, също разбърква картите преди началото на играта, но те не се докосват отново до края на играта. Опонентът на дилъра разчупва тестето наполовина, след като картите са разбъркани, и след това дилърът подава три карти както на себе си, така и на опонента си, а след това още три карти веднага след това, така че всеки играч завършва с ръка от шест. След това боята на следната открита карта се обявява за коз за тази ръка. За да следите какво остава в тестето след тази транзакция, купон от останалите карти се поставя върху карта, която е обърната. След всяка ръка играчът добавя по една към своя брояч, докато има шест карти в ръка. Победителят от предишната ръка раздава картите. В началото на играчите са достъпни два различни размера на началния стак: 20 или 40.

Ако играч не раздаде, играта започва от другия играч. Правилата на играта се различават главно от тези на подобни игри с карти, тъй като от играчите не се изисква да се опитват да съпоставят цвета на карта, изиграна от противник, докато не бъдат използвани всички карти в тестето. Качването също не е задължително. Най-високата карта от даден цвят има приоритет пред по-ниските карти от този цвят, а козовата боя винаги печели.

По всяко време на играта всеки участник може да премине през предишните си печеливши ръце. Това ще му даде индикация за текущия му сбор от точки и ще му позволи да проследи напредъка си към ограничението от 66 точки. В случай, че един от двамата играчи достигне или надхвърли този лимит, той уведомява опонента си и печели играта (независимо от резултата на опонента си). Победител е първият играч, който заяви, че е натрупал 66 точки.

Ако и двамата играчи имат шест от останалите дванадесет карти в ръцете си или ако играта приключи и не могат да бъдат изтеглени повече карти от билета, тогава зареждането става задължително. На този етап от играта трябва да играете със същия цвят като опонента си. Ако има равенство, след като всички ръце са изиграни и не са направени съобщения, се играе тайбрек и на победителя се дават допълнителни 10 точки.

Когато и двамата играчи имат 65 точки след последната ръка, равенството е възможно, но малко вероятно. В случай на равенство не се записва резултат за тази конкретна ръка.

Играта може също така да завърши с последен трик, ако един играч определи, че другият не може да премине или да изравни 66 точки с картите, които притежава в момента. Поради тази причина той може да избере да затвори билета. Когато ваучер се изразходва по този начин, се прилагат същите ограничения за необходимото качване и съвпадение на желан цвят. В случай, че има само две останали карти във фиша, затварянето не може да бъде изпълнено.

Като карта девет (9) на козовата боя, тя има уникално качество. Ако играч я държи в ръката си, той може да я използва, за да размени местата с картата, която е обърната, за да определи козовата боя. Той се отказва от деветката за карта с по-добра стойност и повече сила в замяна на козовата боя. Ако има повече от една карта на обърнатия коз, играчът, който държи деветката, може да направи заместител.

Ако спечелите ръката, получавате една точка. Поражението дава две точки на победителя, ако загубилият не е натрупал 33 или повече. Ако губещият не спечели трикове, играта се счита за “капо” и победителят получава три точки. Резултат 3 се записва, ако играчът, който е затворил билета, не е успял да събере 66 точки от опонента си. Целта на играта е да съберете 11 точки чрез последователност от ръце.

×