Menu

Покер комбинации

 

Покер ръцете или ръцете в покера, както са по-често известни, са фундаментални за играта. В допълнение към развлекателната стойност, познаването на печелившите покер комбинации може да доведе до значителна финансова печалба. Нека поемем дълбоко въздух и да навлезем във вълнуващия свят на покера. Ще ви разкрием тайните покер комбинации, които винаги печелят големи печалби.

Покер правила и покер комбинации

Градивните елементи на всяка покер игра са покер ръцете. Има варианти на покер, които могат да се играят от двама до четиринадесет души, докато оптималният брой играчи обикновено е между шест и осем. „Потът“ е общата сума, заложена от всички играчи в даден рунд. Човек може да спечели пота, като държи най-добрата възможна покер ръка или като направи залог и никой друг играч не плаща. Покерът е игра на карти, в която играчът трябва да рискува пари, за да остане в играта. Всеки от тези необходими залози добавя към първоначалния пот за всяка от тези покер ръце, давайки на участниците незабавен залог в резултата. Следващите кръгове на залагане със сигурност ще увеличат и без това високото ниво на вълнение на пота, докато играчите правят своите ходове.

Кои са силните комбинации в покер игра?

Петте карти, които играчът притежава във всеки един момент, представляват неговата „ръка“ в покера. Многото комбинации от карти, които могат да се използват за образуване на печеливша покер ръка, са това, което поражда термина “покер ръце”. Комбинаториката е решаваща концепция във всяко обсъждане на покер комбинации. Покер комбинаториката включва изчисляване колко различни комбинации от ръце съществуват в дадена ситуация.Първо, ще ви запознаем с многото покер ръце, които могат да се играят, преди да навлезем в комбинаториката на играта. Повечето покер ръце имат тези комбинации. Можете да използвате което и да е от тях във всяка игра, която използва стандартната система за „висока“ сила на покер ръцете,  включително Texas Hold’em, Seven Card Stud, Five Card Draw и Omaha.

Роял флъш

Най-високата възможна покер ръка има асо, поп, дама, вале и десет в една и съща боя. Това е печалба от кърпа, освен ако нямате Royal Flush. Една от най-редките покер ръце е роял флъш.

Стрейт флъш

Стрейт флъш е покер ръка, състояща се от пет последователно номерирани карти от една и съща боя. Подобна ръка също е изключително необичайна, с вероятност 1 към 649 740.

Каре

Пулът е една от ръцете в покера, която включва четири подобни карти от различна боя плюс кикър, петата карта. По-силният квадрат ще надделее в случай на равенство. Когато двама играчи в обща игра на карти имат едно и също “квадратче”, победителят се определя от това кой има най-високия “kiker” (пета карта).

Фул Хаус

Фул хаус е третата най-добра покер ръка, която можете да получите. Има общо шест дубликата в тази колода, три комплекта от две и двойка от две. В случай на равенство, най-високо класираната ръка от три карти ще надделее. Когато двама или повече играчи в обща игра на карти имат чифт тройки, ръката с по-висок чифт тройки печели.

Флъш

В покера флъш е висока ръка, съставена от пет последователни карти от една и съща боя. Ако повече от един човек има еднакъв брой точки, победителят се определя от това кой има най-високата карта. В случай на задънена улица, следващият най-силен, след това следващият най-силен и така нататък се използват, докато бъде определен победител. Ще има разделяне на пота, ако всичките пет карти са с еднаква стойност. Обикновено боята няма никакво значение за резултата от покер игра.

Стрейт

Когато получите пет последователни карти, имате стрейт, което е друга покер ръка. Най-високият последователен резултат печели в случай на равенство. В този контекст асото може да служи като най-долната карта. Само то може да запълни тази празнота. Пример за слаб (до пет) стрейт е поредица от карти като пет, четири, три, две и асо, докато силен (до асо) стрейт би бил нещо като асо, поп, дама, вале и десет.

Тройка или Сет

Тази покер ръка е доста честа, което я прави една от по-слабите. Тройката или комплектът, както понякога се нарича, включва три съвпадащи карти и две уайлд карти. В случай на равенство, която група от трима е най-силна, ще надделее. За да изберете победител в игра с общи карти, където двама или повече играчи имат едни и същи три от един вид, се използва картата с най-висока стойност сред двете отделни карти.

Два чифта

Втората популярна покер ръка е два чифта. Точно както подсказва нейният псевдоним, тази покер ръка включва два комплекта от две еднакви карти и един комплект от две различни карти. Играчът, който има по-висок чифт, прекъсва равенството. Ако и двамата играчи държат чифтове, победителят се определя от това кой има най-долния чифт с по-висок клас. Ако и двамата играчи имат чифт, тогава този с по-високата пета карта печели.

Един чифт

Чифтовете карти са много по-разпространени от многобройните покер комбинации. Тази конкретна комбинация от покер ръце включва две дублирани карти и три уникални карти. В случай на безизходица, ръката с най-висок чифт ще вземе пота. Ако в даден момент от играта и двамата играчи имат чифт, победителят ще бъде определен от този, който има най-високата от останалите три карти; ако и двамата играчи имат еднакви останали три карти, втората и третата най-висока ще бъдат взети предвид.

Висока карта

Всяка покер ръка, която не се вписва в една от гореспоменатите категории. В този случай най-високата карта печели по време на игра; в противен случай се използва следващата по-висока карта и така нататък до втората по-висока, третата по-висока, четвъртата по-висока и петата по-висока карта.

Покер ръце в различните разновидности на покера

Различните покер варианти, както е посочено по-горе, имат донякъде различни комбинации от покер ръце. Поради това, че се използват няколко измервания на мощността на картата. Тези покер комбинации включват ръце с различна сила на картите. В следващите редове ще обърнем повече внимание на точното класиране на силните страни на картите.

Методът за класиране с ниска сила на ръката, използван в игрите Omaha High/Low, Stud High/Low и Raz, е от асо до пет, популярно наричан Калифорния. Двойки за седмицата, или Канзас Сити лоубол за слаби ръце, се използва в Двойки за седмицата Единично теглене и Двойки за седмицата Тройно теглене. А в Badugi силата на ръцете се изчислява с помощта на уникална техника. По-долу са изброени кратки обяснения на различните системи за сила на покер ръцете.

Асо дo петица Лоубол покер комбинации

В първия метод, който ще разгледаме, в класическите игри се използва ниска сила на ръцете. Omaha High/Low и Stud High/Low са примери за High/Low игри. Във варианта на покер, известен като Raz-Stud, където се ценят само ниските ръце, този покер метод с ниска ръка също се използва.

Когато играете ниски игри (асо до пет), е изключително важно да запомните, че цветът няма значение. Лошата ръка в покера от асо до пет не се “разваля” от флъш или стрейт. С други думи, продължават да се използват същите покер ръце като при метода на високата ръка. В покера най-високата възможна ръка е осмица, докато най-ниската възможна ръка е асо.

Двойка до седмица лоубол покер комбинации

Силата на ръката в покера с ниска топка Pair to Week е полярната противоположност на метода за „висока“ сила на ръката, използван в стандартния покер. Pair to Week lowball, известен като “perfect seven” low или “wheel”, е вариант на покера, при който най-ниската възможна ръка в конвенционалния “high” покер е най-високата възможна ръка в играта.

В Pair to Week асото винаги представлява високата карта, тъй като комбинацията от асо, пет, четири, три и две е висока карта, но не и стрейт. Чифтът е сила само за една седмица в комбинираната покер игра поради намаляването на силата, причинено от покер комбинации като стрейтове и флъшове.

Обърнете внимание, че в игрите с ниска топка Pair to Week няма ограничение кои покер ръце се считат за ниски. Никога не забравяйте, че в Pair to Week най-слабата ръка печели пота, дори ако и двамата играчи имат чифт или по-добър.

Как да разберете дали държите някоя от изброените печеливши покер комбинации?

Ако никога преди не сте играли покер, в началото широкият набор от възможни ръце и стратегии може да ви се е сторил огромен. Необходими са практика и познаване на играта, за да се научите да разпознавате печелившите покер ръце и да бъдете уверени, когато държите такава. Предоставихме кратко резюме за това как да определите дали притежавате някоя от горните печеливши покер ръце, ако искате да опитате късмета си точно сега в приятелска игра на покер или ако искате да играете онлайн покер, където нямате да бъдеш покер звезда, за да печелиш. Не са необходими много предположения, за да се определи кой има най-добрата ръка, ако например един играч има флъш и никой друг няма флъш или по-добър. Хората са склонни да се губят, когато нещата стават малко по-сложни. Запомнянето на обхвата на покер ръцете е най-добрият начин да определите дали ръката ви печели. Използването на комбинаторика е допълнителна възможност и ние ще я разгледаме по-задълбочено по-долу.

Най-добрата стратегия за игра на покер

Най-добрият начин да успеете в покера е да изучавате задълбочено правилата и винаги да работите за подобряване на играта си. Покерът е широко признат като игра, която може да се овладее бързо, но изисква много практика, за да станете майстор. В играта има много променливи, които могат да определят победителя, но правенето на перфектния ход в правилния момент може да ви даде предимство. За правилните залози всяка от тези покер комбинации може да доведе до печалба. Не забравяйте, че покерът е математическа игра, в която информацията за покер ръцете на опонента ви е скрита от вас. Изглежда, че ще е трудно да се направи, но не е така. Ако сведем една успешна покер сесия до най-важните неща, тя се свежда до избора на правилните начални ръце. Когато играете покер, най-добрата стратегия е да се присъедините към пота с възможно най-добрата ръка по-често от опонентите си.

И познаването на шансовете, че определени карти ще паднат, е от съществено значение за вземане на най-доброто решение. Използването на комбинаторика за изчисляване на вероятността от комбинации е друга солидна тактика, отново разчитаща до голяма степен на математиката и статистиката. Комбинаториката е фантастично име за предмет, който всъщност е доста прост. Изследването на покер комбинаториката включва преброяване на броя на възможните комбинации от карти в покера. Бързо определете всички потенциални пермутации на покер ръце с помощта на комбинаторика. Като обсъждате коефициентите на различни покер ръце, можете да подобрите играта си.

Ще замажем математиката, която се използва при определянето на коефициентите на определени покер ръце. Все пак ще анализираме една типична покер ситуация. Представете си, че имате четири сърца и се надявате петото да падне, за да можете да създадете флъш и да спечелите пота. Ако имате две сърца и има още две на дъската, има общо девет сърца в тестето, след като изхвърлите вашите две. Общият брой възможни пети карти е 46, без двете карти в ръката ви и четирите, които вече са на дъската. Можете да спечелите пота, ако получите девет от тях. Следователно шансовете за получаване на флъш са 37/9 (37 от 46 карти няма да ви помогнат да получите флъш, но 9 ще). В покера това означава съотношение 37:9, или около 4:1 шансове за правене на флъш.

Финални думи

Покрихме най-важните покер ръце, някои елементарни комбинаторики и място, където да тествате новооткритите си знания. Въпреки че покерът не е твърде сложен, майсторството изисква значителни усилия. Познаването на най-добрите покер ръце е само първата стъпка към това да станете по-добър играч. Не мислете два пъти за това; тествайте знанията си за покер правилата и комбинациите точно сега, за да видите дали имате всичко необходимо, за да бъдете покер суперзвезда.

×