Покер комбинации – наръчник за начинаещи играчи

За да бъдете успешни в покера, трябва да познавате много добре правилата и комбинациите. Ето защо създадохме това ръководство за начинаещи, в което ще ви разкажем всичко за тази невероятна игра – за отделните етапи, позициите, силата на ръцете, най-често използваните термини и т.н.

Въпреки, че в повечето от онлайн казината се показват стойностите на ръцете, е хубаво да ги знаете предварително. Така ще можете да вземете и правилното решение за това какво действие да извършите – дали да пасувате, да заложите, да се откажете, да платите или пък да вдигнете залога. Когато опознаете покер правилата и терминологията, ще можете да си създадете собствени стратегии и уникален стил на игра.

Започване на играта и позиции

В играта покер имат значение и позициите на масата. Преди да започнете същинската игра, трябва да съобразите и къде да застанете. Ето как се наричат позициите на покер масата:

 • Small Blind (Малък Блинд) – Играчът, стоящ на позицията Малък Блинд трябва да направи задължителен залог.
 • Big Blind (Голям Блинд) – Големият Блинд също изисква играчът да направи задължителен предварителен залог.
 • UTG (Under the Gun) – Ранна позиция. Тя се намира след големия блайнд и играчът, застанал на нея е първи на ход.
 • UTG +1 (Втора ранна позиция) – Има още една ранна позиция на маса за покер с 9 играча.
 • MP (Middle Position) – Средна позиция
 • MP +1 – На маса с 9 играча има още една средна позиция.
 • Hijack – Първа късна позиция
 • Cutoff – Втора късна позиция
 • Button (Бутон) – Най-късна позиция и смятана за най-добрата в покера.

За предпочитане е да избирате по-късни позиции, защото така е по-малък шансът някой след вас да има по-силна ръка. Колкото по-близо сте до позицията Button, толкова повече ръце можете да играете. Изключение е само позицията Small Blind. Позициите Малък и Голям Блинд се считат за най-неизгодни, защото играчите, които се намират на тях трябва да платят задължителни залози в етапа префлоп.

Покер – етапи на играта

В началото на играта покер всеки от играчите получава по 2 карти, които само той / тя вижда. Следват залозите на намиращите се на позиции Small Blind и Big Blind, които са задължени да заложат на сляпо. Този първоначален етап на играта се нарича Префлоп. В зависимост от картите, които са получили, играчите могат да пасуват, да удвоят залога или да се откажат. Ето кои са и останалите етапи:

 • Флоп – След края на първия рунд, дилърът раздава общо 5 карти. В етапа, наречен Флоп обръща три от общите карти на масата. След Флопа играчите отново могат да залагат.
 • Търн – В този етап дилърът обръща следващата – четвъртата от общите карти.
 • Ривър – В следващия етап „Ривър“ дилърът обръща и петата от общите карти.
 • Шоудаун – Когато последният бет или рейз бъде колнат, се стига до етапа Шоудаун. Тогава всички останали играчи трябва да покажат картите си. Този, който има най-силна покер ръка печели пота. Възможно е и няколко играчи да си поделят пота ако имат еднакви по сила ръце.

Покер комбинации – традиционна сила на „високите ръце“

При по-популярните варианти на покера като Тексас Холдем, Омаха, Файв Кард Дроу, Севън Кард Стъд се използва така наречената система за силата на „високите ръце“. При нея покер комбинациите се подреждат по сила по следния начин:

Висока карта (High Card) – Това е най-слабата покер комбинация. Силата на ръката се определя спрямо най-високата карта. Например, ако играчът държи в ръката си 2, 5, 8, 10 и поп, се взима попът.

Чифт (Pair) – Следващата по сила покер комбинация след високата карта се нарича чифт. Тя се състои от две еднакви и съответно три различни карти. Пример – играч има в ръката си две дами плюс 6, 10 и вале. Ако има равенство печели играчът с по-висок чифт. В случай, че и чифтовете са еднакви – се взима най-високата карта от останалите три.

Два чифта (Two Pair) – Тази покер комбинация се състои от две еднакви, още две други еднакви карти и една различна карта. Например, ако държите два попа, две аса и една 10-ка, имате два чифта. Тук правилото е същото като при единичния чифт – при равенство печели по-високият чифт, а ако играчите имат равен висок чифт, се гледа петата карта.

Тройка (Set, Trips) – Тази покер комбинация се състои от три еднакви и две различни карти (например три дами, 4 и 7). В случаите на равенство печели по-високата тройка. Ако и тройките са равни по сила, печели по-високата карта от останалите две.

Стрейт (Straight) – Покер ръката Стрейт представлява пет поредни карти от различни бои. Ако има равенство, печели по-високият Стрейт. Тук е важно да запомните, че Асото може да се ползва и за най-ниска карта.

Флъш (Flush) – Покер комбинацията Флъш се състои от пет поредни карти от една боя. В случай на равенство се гледа кой държи най-високата карта. Ако се наложи се вземат втората, третата, четвъртата или петата карта. В случай, че и петте са еднакви по сила, потът се разделя между играчите.

Фул-Хаус (Full House) – Комбинацията Фул Хаус съдържа три еднакви и други две еднакви карти (чифт). При равенство печели ръката, в която има по-висока тройка. Ако има еднаква по сила тройка, се гледа чифтът.

Каре (4 of a Kind) – Карето е покер комбинация от 4 еднакви карти и една различна – например 4 Аса и 8-ца. В случаи на равенство печели по-високото каре, а ако каретата са равни по сила, се гледа коя пета карта (още наричана кикър) е по-висока.

Стрейт Флъш (Straight Flush) – Покер ръката Стрейт Флъш представлява пет последователни карти от една боя – например 8, 9, 10, вале, дама купи. При равенство се гледа кой Стрейт Флъш е по-висок.

Роял Флъш (Royal Straight Flush) – Най-силният възможен Стрейт Флъш в покера се нарича Роял Флъш или Кралска Кента и се състои от 10, J, Q, K, A от една боя. Роял Флъшът е най-високата и непобедима ръка в играта покер.

Сила на ръцете при Асо до петица лоубол

Системата за силата на ниските ръце се използва при традиционните покер Хай / Лоу игри като Стъд Хай / Лоу, Омаха Хай / Лоу, Раз – Стъд. В Лоу игрите от Асо до петица боята е без значение. Когато говорим за лоу ръка, Асата винаги са „ниски“. Нека видим каква е силата на ръцете според тази система:

Лоу ръка до осмица – Тази ръка се състои от 5 карти без чифт, сред които най-високата карта е осмица. В случаите на равенство се взема предвид по-ниската втора най-висока карта. Ако се наложи се гледат и третата, четвъртата и петата най-висока карта, за да може да се определи победителят. Лоу ръката до осмица е най-слабата ръка, която се счита за ниска в Стъд Хай / Лоу и Омаха Хай / Лоу. В Раз няма подобно ограничение и най-ниската ръка печели пота дори да е до деветка, до дама или даже до чифт.

Лоу ръка до седмица – Лоу ръката до седмица включва пет карти без чифт, сред които най-високата е седмица. И тук принципът е същият – ако има равенство се взема по-ниската втора най-висока карта. Може да се наложи да се гледат и третата, четвъртата и петата най-висока карта, за да се определи кой печели пота.

Лоу ръка до шестица – Тази покер ръка включва всички пет карти без чифт, от които най-високата е шестица. Ако има равенство се взема по-ниската втора най-висока карта и ако се наложи 3-тата, 4-тата и 5-тата най-висока карта, за да се определи победителят.

Лоу ръка до петица или колело – Комбинацията лоу ръка до петица се състои от петица, четворка, тройка, двойка и Асо. В случаи на равенство, потът се разделя между играчите.

Сила на ръцете при Двойка до седмица лоубол

Системата за силата на ръцете при двойка до седмица лоубол е обратна на традиционната система за силата на високите ръце. Най-слабата ръка при покера с „високи“ ръце (седем-пет хай от различни бои) е най-силна в покер игрите на Двойка до седмица лоубол. В системата Двойка до седмица Асото винаги играе роля на висока карта. Ето как се подреждат ръцете по сила:

Лоу ръка до десетка – Тази ръка може да бъде съставена от всички пет не поредни карти от различни бои и без чифт, най-високата от които е десетка. При равенство се гледа по-ниската втора карта или ако е необходимо – третата, четвъртата, петата докато се определи победителят.

Лоу ръка до деветка – Покер комбинацията лоу ръка до деветка включва пет не поредни карти от различни бои и без чифт, най-високата от които е деветка. И тук се гледа по-ниската втора, трета, четвърта или пета карта ако има равенство.

Лоу ръка до осмица – Лоу ръката до осмица е съставена от пет не поредни карти без чифт и от различни бои, най-високата от които е осмица. Принципът е същият при равенства – гледат се по-ниската 2-ра, 3-та, 4-та или 5-та карта.

Лоу ръка до седмица – Комбинацията лоу ръка до седмица се състои от пет не поредни карти от различни бои и без чифт, най-високата от които е седмица. Най-силната възможна ръка от този тип е 7, 5, 4, 3, 2 и е позната още като „номер едно“ или „колело“. При равенство ръката с по-ниска втора карта печели пота. Ако се наложи се гледат третата, четвъртата и петата карта, за да се определи кой е победител.

Сила на ръцете в Бадуги

Бадуги е вариант на Дроу покера, който произлиза от Азия. Той прилича на Лоубол, защото и при него печели най-ниската ръка. Системата за силата на ръцете е различна, което го отличава от най-известните варианти на покера. Най-силните ръце в Бадуги съдържат 4 ниски карти от всяка от боите, между които няма чифт. Ето как комбинациите се подреждат по сила:

Ръка от една карта – Това е ръка, която се състои само от една годна за игра карта. Взема се най-ниската карта. Например, в ръка от 7, 5, 4, 3 от една боя, три от тях не се броят и ръката от една карта е просто тройка. Ако има равенство, потът се разделя между играчите с две еднакви ръце от една карта.

Ръка от две карти – Комбинацията представлява ръка от две карти от различни бои без чифт и други две, които образуват чифт или са от повтаряща се боя. Тези комбинации в покера може да ви звучат малко объркващо, но нека видим и пример, за да ви стане по-ясно. Представете си, че държите 2 петици и 2 Аса. Понеже има два чифта, едната карта от всеки чифт не се брои, значи ръката от две карти е 5, А. При равенство, играчът, който има ръка с по-ниска втора карта печели пота.

Ръка от три карти – Ръка, която е съставена от три карти от различна боя и без чифт и още една четвърта карта, която е от повтаряща се боя или прави чифт. Пример: при ръка от 4-ка купа, 4-ка каро, 2-ка пика и Асо спатия, една от четворките не се брои и ръката от три карти става 4,2,А. Ако има равенство, пота печели ръката с по-ниска втора карта. Ако се налага, се гледа и третата карта. Четвъртата карта, която е от повтаряща се боя или образува чифт, не се ползва за определяне на печелившата ръка.

Бадуги – Ръка, която се състои от четири карти от различна боя и без чифт се нарича бадуги. Ето и един пример: 4,3,2,А съответно от четирите бои купа, каро, пика и спатия. В случаите на равенство, пота печели ръката с по-ниската втора карта. Понякога за да се определи печелившата ръка, може да се наложи да се гледат и третата и четвъртата карта.

Познаване на покер комбинациите и стратегии

За да успеете да овладеете играта покер, е задължително да познавате добре различните комбинации и да знаете как са подредени по сила. Едва когато научите пълните правила и се упражнявате достатъчно време, може да опитате да си изградите собствена стратегия. Необходимо е да направите някои основни стратегически съображения. На първо време трябва да решите дали ще играете покер само, за да се забавлявате или искате да печелите редовно. Ако е второто, то ще са ви необходими много време и усилия. Все пак, не бива да забравяте, че и професионалните играчи губят. Не се заблуждавайте, че може да печелите всеки път, но се старайте да давате всичко от себе си във всяка сесия. Ето и някои полезни съвети и стратегии за начинаещи:

 • Подбирайте добре началните си ръце – Ако искате да достигнете добро ниво в покера, трябва да се научите да избирате правилните начални ръце, които да изиграете.
 • Работете върху играта си и през останалата част от ръката – Както споменахме, добрият избор на начални ръце е от изключителна важност. Но трябва да работите и върху играта си през останалата част от ръката, да разберете как началните ръце се променят спрямо вашата позиция на масата. Именно по това професионалните играчи се различават от начинаещите – играят много добре през останалата част от ръката след като решенията за началните ръце са взети от всички играчи.
 • Избягвайте тилт – Още едно важно умение, което трябва да усвоите ако искате да се превърнете в успешен покер играч е да избягвате тилта, тоест прекалено емоционалната игра. Всички опитни играчи знаят, че обикновено силните емоции водят до лоши решения и съответно до загуба на пари. Възможно е да се опитат да използват това срещу вас, но вие не бива да им позволявате. Ако усетите, че емоциите ви надделяват, най-добре си направете почивка.
 • Блъфирайте разумно, обмислено и премерено – По принцип с блъфирането играчите имат за цел да накарат останалите, които може би имат по-добра ръка да се откажат (да фолднат). Но все пак не бива и да прекалявате, защото има голяма вероятност да разберат какви са намеренията ви. Ако ще блъфирате, обмисляйте добре действията си през цялото разиграване на ръката. Не правете отчаяни залози само и само да спечелите пота, защото по-опитните опоненти веднага ще забележат блъфа ви.
 • Изчислявайте така наречените пот одс – Важно е да обърнете внимание и на концепцията „пот одс“. Това е съотношението на чиповете, които играчът може да спечели, спрямо чиповете, които трябва да заложи в пота. Тук вече трябва да направите някои математически изчисления, ако искате да постигнете успех.

Покер комбинации – финални думи

Покер комбинациите са един от най-важните аспекти в играта покер. Не ги ли познавате, няма как да сте успешни играчи и да печелите докато се забавлявате с тази невероятна класическа казино игра. Като за начало се постарайте да усвоите класическите покер комбинации от традиционната сила на „високите ръце“, които се прилагат в по-популярните варианти на покера като Тексас Холдем, Омаха, Севън Кард Стъд, Файв Кард Дроу. След като вече придобиете някакъв опит, може да обърнете внимание и на силата на ръцете при Асо до петица Лоубол, силата на ръцете при Двойка до седмица Лоубол и силата на ръцете в Бадуги.

Често задавани въпроси

Етапите са общо пет. Първоначалният се нарича префлоп, после следват флоп, търн, ривър и шоудаун.

Тази покер комбинация е съставена от три еднакви карти и други две еднакви карти (чифт).

Най-слабата покер комбинация се нарича висока карта. Тя се състои от пет различни карти и се взема най-високата от тях.

Най-силната комбинация в покера се казва Роял Флъш (Royal Straight Flush) и се състои от 10, J, Q, K, A от една боя. 

Актуализирано на: 27-09-2023 Соня Загорска

Относно автора

Соня Загорска

Специалист по дигитален маркетинг с над 6 години опит в сферата на хазарта и изключително внимание към детайла. Следя последните новини и иновации в казино игрите и винаги се стремя да предам информацията на читателите по интересен и увлекателен начин.

Вижте още публикации от Соня Загорска
×